Båstadlund skole

Baastadlund skole 12022006 _MG_7342
12. januar 2006 var en vakker vintersøndag og den store, flotte trebygningen, Båstadlund skole, nesten bad om bli tatt bilde av. Heldigvis hadde jeg fotoapparatet med meg på spaserturen.

Den 14. oktober 2010 på kvelden, var vi i hyggelig bursdaselskap i Båstadlunds nærmeste nabolag. Med ett hørte vi sirener og så at himmelen lyste opp over den gamle skolebygningen. Etter kort tid var bygningen overtent og brannvesenet så til at det ble en «kontrollert nedbrenning» fordi bygningen skulle rives.

(Nederst i denne posten viser jeg 3 bilder fra brannen.)

Det var det – heldigvis hadde jeg denne gangen ikke ventet for lenge, men sikret meg en liten historisk dokumentasjon med bildet jeg tok 12. januar 2006.

Skrevet om Båstalund skole:

Jens Bakke

«Jeg mener å ha lest om Båstadlund skole, men kan i farta ikke huske hvor. Den eldste historien må vel stå i Sætrangs bok om Berg fra 1915. Jeg tror skolen ble reist på slutten av 1800-tallet. Tømmeret kom fra det gamle kornmagasinet som Sogneselskapet hadde eid ved Berg kirke. Skolen ble vesentlig om- og påbygd omkring 1920 eller på 1920-tallet. Jeg var forøvrig den nest siste som var i skolen – jeg var inne og skrudde ut dørhåndtak og bygningsdetaljer, og skulle komme tilbake dagen etter – men da hadde en i mellomtida tent på.»

Haldenmagasinet utgitt av Halden kommune november 2010

Tekst: Øyvind Ottersen

«Båstadlund skole var lenge den største skolen i Berg kommune. Men det er lenge siden. I 1967 gikk kommunene Halden, Berg og Idd sammen til én storkommune; Halden. Før den tid hadde de tre kommunene hver for seg slitt med både små og store problemer. Ikke minst driften av skolene bød på store utfordringer. En artikkel fra 1934 beskriver skolesituasjonen i Berg kommune. Det er interessant lesning. Åtte skolekretser Berg kommune hadde i 1934 åtte skolekretser. Kommunen hadde elleve skolehus og femten lærerleiligheter. I de tettbygde strøk av kommunen lå de tre 7-delte skolene, altså skoler med egne klasser på hvert trinn. Det var Asak med sine 132 elever, Båstadlund med 302 elever og Fosseløkka  med 131 elever. To av Bergs skoler var 5-delte. Det var Rokke skole med 77 elever og Svingen skole med 92 elever. 4-delt skole var det i Sponvika, der 68 elever fikk sin opplæring. Rød skole i Torpedalen var 3-delt og hadde 39 elever. Den eneste 2-delte skolen i Berg kommune var Østeby skole, som hadde 25 elever der den lå ved Østerbo. Berg kommune hadde dette året totalt 865 elever fordelt på 47 klasser. Kommunen rådde over et lærerpersonale bestående av tre skolebestyrere, ti lærere og åtte lærerinner. Undervisningstiden var 18 uker i året i storskolen og 12 uker i året for småskolen. Fra 4. klasse fikk guttene sløyd og jentene håndarbeid. I 6. og 7. klasse fikk guttene dessuten skomakersløyd. Skoleetaten i Berg kommune hadde mange utfordringer. Blant annet bemerket man at lesetiden var liten. Mesteparten av bygdas barn fikk ikke annen utdannelse enn folkeskolen. Det var noe kommunen ble bedt om å gjøre noe med. Ikke minst fordi Berg hadde en bykommune som nabo. Der var lesetiden for elevene dobbelt så stor. Båstadlund skole var i 1934 den største skolen i Berg kommune med sine 302 elever. Båstadlund hadde egen  skolehage som elevene benyttet i undervisningen.»

Haldenmagasinet utgitt av Halden kommune februar 2011

Tekst: Øyvind Ottersen

«Da Berg skole ble innviet i 1956, var for lengst både småskolen og storskolen i Sponvika borte. De ble nedlagt i 1946 og elevene flyttet til Båstadlund. Dit kom også elevene fra Østenby i 1947. Båstadlund ble selv nedlagt i 1960 da første byggetrinn på Hjortsberg skole sto ferdig. Da var det allerede gått fire år siden mange av Båstadlund-elevene og Svingen-elevene hadde blitt flyttet til den nye Berg skole. Båstadlund fortsatte i noen år som framhaldsskole for Berg kommune. Nå er siste spor etter Båstadlund borte. Den store, staselige bygningen brant ned i fjor. Fra 1956 var Berg skole i virksomhet. Hjortsberg skole kom noen år senere. Fra nyere tid har vi Gimle skole, Låby skole, Strupe ungdomsskole, Risum ungdomsskole og aller nyest Tistedal skole. Og ny skole på Idd er under planlegging. Det har skjedd utrolig mye på skolesektoren i Halden på 255 år!»

Bilder fra brannen 14. oktober 2010.

Baastadlund redigert for blogg Brann Baastadlund IMG_7910 (2)

Baastadlund redigert for blogg Brann Baastadlund IMG_7865

Baastadlund redigert for blogg Brann Baastadlund IMG_7891 (2)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s